Ademen gaat meestal zonder erbij na te denken. En dat is ook de bedoeling. Een goede ademhaling is vrij, kost geen moeite, is vloeiend en stoort je niet. Verricht je ‘automatische piloot’ (of eigenlijk je autonome zenuwstelsel) goed werk, dan varieert je ademhaling passend bij de staat en activiteit van het lichaam. Bij rust hoort bijvoorbeeld een regelmatige, diepe ademhaling.
Hoe ontstaat een verkeerde ademhaling?
Door een longziekte, pijnklacht of blessures kan ademen pijn doen, waardoor je verkeerd gaat ademhalen. Ook emoties als spanning, angst en stress hebben invloed op de ademhaling. Daartegenover kan een goede ademhaling juist klachten verhelpen en de gezondheid verbeteren.
Wat zijn de verschijnselen van een disfunctioneel adempatroon?
- Benauwdheid
- Druk en/of pijn op de borst
- Niet goed door kunnen ademen
- Snelle of diepe ademhaling
- Duizeligheid of een licht gevoel in het hoofd
- Gevoel van flauwvallen
- Tintelingen of doof gevoel in handen, voeten of lippen
- Hartkloppingen
- Steken op de borst
- Onrustig gevoel
- Angst of paniek
Wat kan een oefentherapeut voor je betekenen?
De oefentherapeut van MPRAKTIJK behandelt disfunctioneel ademen gebaseerd op de methode Mensendieck. Met de juiste oefeningen en goede begeleiding herstel je de natuurlijke adembeweging.
Na de intake starten we met een proefbehandeling van 4 keer. In deze 4 sessies zullen wij samen met jou de oorzaak van het disfunctioneel ademen achterhalen en maken we je bewust van de beïnvloedingsfactoren. Ook wordt duidelijk of de klachten reageren op de behandeling. Is dit het geval dan kan de behandeling voortgezet worden, vaak zijn dan nog eens 4 behandelingen verspreid over een langer periode voldoende. Klik hier voor het maken van een afspraak.