Wat is chronische pijn?
Pijn is een waarschuwing van het lichaam dat er iets niet in orde is en dat daar iets aan gedaan moet worden. Acute pijn heeft meestal een duidelijke oorzaak, bijvoorbeeld een verwonding of infectie. Na een tijdje rust of behandeling van de oorzaak gaat deze pijn weer over. Acute pijn is dus nuttig. Pijn kan echter ook chronisch worden. We spreken van chronische pijn, wanneer pijnklachten langer dan 6 weken blijven bestaan, terwijl de oorzaak van de pijn verdwenen is. De pijn heeft dan geen waarschuwingsfunctie meer en er is geen een-op-een relatie (meer) met het oorspronkelijke letsel.
De pijn gaat als het ware een eigen leven leiden, met gevolgen voor het dagelijks leven. Je gaat bijvoorbeeld bepaalde bewegingen vermijden uit angst voor de pijn, omdat deze als acute pijn blijft aanvoelen. Of je bijt je juist door de pijn heen, wat bij heftige pijn moeilijk of niet vol te houden is.
Hoe ontstaat chronische pijn?
Het antwoord op deze vraag is ingewikkeld, omdat verschillende factoren invloed hebben. Wij maken gebruik van het biopsychosociaal model om het ontstaan van chronische pijn uit te leggen.
Het biopsychosociaal model noemt drie factoren die van invloed zijn bij pijnklachten, namelijk biologische (lichamelijke), psychische (mentale) en sociale (omgevings) factoren. Bij kortdurende pijn gaat het vooral om biologische factoren. Bij langdurige pijn en bij de beperkingen die dan ontstaan in de dagelijks activiteiten, spelen vooral psychosociale factoren een rol. Iemand die erg perfectionistisch of gevoelig voor stresssituaties is, kan eerder chronische pijnklachten ontwikkelen dan iemand zonder deze kenmerken. Iemand die bang is dat de pijn een ernstige oorzaak heeft, kan denken dat bewegen verdere schade aanricht. Hij of zij doet dan weinig en kan overgevoelig raken voor alles wat pijn kan veroorzaken. Op deze manier herstelt iemand niet goed van de pijnklachten. Dit geldt ook voor iemand die juist heel veel doet, niet toegeeft aan de pijn en door alle pijn heen bijt. Ook deze persoon loopt het risico dat hij niet goed herstelt en zichzelf overbelast.
Wat kan een oefentherapeut voor je betekenen?
Centraal staat wat je zelf kunt doen om meer grip op je klachten te krijgen en de gevolgen van de klachten voor je dagelijks functioneren te verminderen. In de behandeling wordt naast actieve oefentherapie aandacht besteed aan de manier waarop je met je klachten omgaat, de balans belasting/belastbaarheid, ontspanning en het weer opbouwen van activiteiten.
M PRAKTIJK is aangesloten bij het Landelijk Netwerk Chronische Pijn. Neem voor meer informatie contact op met Wilma Overbeek via wilma@mpraktijk.nl.