Hyperventilatie
Ademhalen doen we vanzelf. Als je rent gaat je ademhaling snel, als je slaapt gaat je ademhaling langzaam. Je ademhaling past zich per activiteit aan. Normaal gesproken halen volwassenen zo’n tien keer per minuut adem. Wanneer je meer dan twintig keer per minuut ademhaalt (zonder dat je je inspant), is er sprake van hyperventilatie.
Wanneer je hyperventileert haal je te snel of te diep adem. Het lichaam gaat dan stresshormonen aanmaken, het bereidt zich voor op een actie. Terwijl je bijvoorbeeld in een stoel zit, adem je alsof je rent voor de trein.
Symptomen
Bij hyperventilatie kun je last krijgen van:
- benauwdheid en duizeligheid
- pijn op de borst en hartkloppingen
- tintelingen en droge mond
- hoofdpijn en misselijkheid
Oorzaak
Hyperventilatie wordt veroorzaakt door spanningen en angst. Hyperventilatie kan ook een onderdeel zijn van een paniekaanval. Bij angst en spanningen raakt je ademhaling van slag, vaak zonder dat je het zelf beseft. Ook overbelasting en oververmoeidheid kunnen een rol spelen. Het lichaam gaat stresshormonen aanmaken, zoals adrenaline. Het is dan alsof het lichaam zich voorbereidt op een inspanning, je gaat vanzelf sneller ademhalen en je hart gaat sneller kloppen. Je zit bijvoorbeeld in een stoel, maar ademt alsof je aan het hardlopen bent.
Wat kan een oefentherapeut voor je betekenen?
Een oefentherapeut zal samen met jou de oorzaak van de hyperventilatie proberen te achterhalen. Wij maken je bewust van de relatie tussen de fysieke klachten en de mentale en emotionele factoren. Met adem- en ontspanningsoefeningen krijg je weer grip op je ademhaling, waarmee je een nieuwe aanval voorkomt. Maak hier een afspraak met een therapeut van M PRAKTIJK.