CANS (RSI)

Wat is CANS?

CANS staat voor ‘complaints of the arm, neck and/or shoulder’, oftewel klachten van de arm, nek en/of schouder. CANS is een verzamelterm voor beroep- of werkgebonden klachten in dit gebied van het lichaam.

Hoe ontstaat CANS?

Er zijn verschillende soorten risicofactoren waardoor CANS kan ontstaan. Stress, langdurig herhaalde bewegingen, continu kracht zetten of in een onnatuurlijke houding zitten of staan, kan overbelasting van spieren veroorzaken. Niet alleen het werk maar ook andere dagelijkse activiteiten, zoals het huishouden doen, het bespelen van een muziekinstrument of tennissen, kunnen klachten geven. Andersom kan ook: als men buiten het werk klachten krijgt, kunnen die ook op het werk storend zijn. Tijdig ingrijpen voorkomt of beperkt de ontwikkeling van CANS en daarmee wordt het risico op arbeidsongeschiktheid teruggedrongen.

Wat zijn de verschijnselen van CANS?

Verschillende lichamelijke systemen zoals het zenuwstelsel, het spierstelsel en het bloedvatenstelsel raken ontregeld. De symptomen lopen uiteen van tintelingen en stijfheid tot hevige pijn en krachtverlies. De klachten zijn in het begin slechts kortdurend aanwezig. In de loop van de tijd komen ze sneller terug en duurt het herstel langer, waardoor er minder klachtenvrije momenten zijn.

Wat kan een oefentherapeut voor je betekenen?

Een oefentherapeut achterhaalt samen met jou de oorzaak van de klachten. Bij de één is een verkeerde werkhouding de hoofdoorzaak, terwijl bij de ander stress en moeite met ontspannen oorzaken zijn. Vaak spelen verschillende factoren een rol. Samen kijken we naar aanpassingen thuis en/of op de werkplek die de klachten verlichten. Naast een goede lichaamshouding zijn ook de indeling, planning en taakverdeling van activiteiten belangrijk. Met oefeningen werk je aan het herstel van de spierbalans, leer je bewust ontspannen en efficiënt bewegen.

Hilversum

Gezondheidscentrum Casa Cura
Neuweg 27
1211 LV
035 642 43 88
info@mpraktijk.nl

Muiden

Burg. de Raadtsingel 15A
1398 BE
0294 418 322
info@mpraktijk.nl

Weesp

Gezondheidscentrum Weesp
C.J. van Houtenlaan 1E
1381 CN
0294 418 322
info@mpraktijk.nl