Hyperventilatie

Wat is hyperventilatie?

Spanning en angst kunnen verschillende klachten veroorzaken. Hyperventilatie is een van die klachten. Hyperventilatie wil zeggen dat je te snel of te diep ademt. Hyperventilatie is niet gevaarlijk. Sommige mensen krijgen deze klachten maar één keer in hun leven, bij anderen keert hyperventilatie regelmatig terug. In beide gevallen kan de angst voor een nieuwe aanval blijven bestaan.

Hoe ontstaat hyperventilatie?

Ademhalen doen we vanzelf. We ademen zuurstof in en koolzuur uit. De ademhaling past zich aan aan wat we doen. Rustig ademhalen bij slapen en een snelle ademhaling bij sporten. Bij angst en spanning raakt je ademhaling van slag, vaak zonder dat je het zelf beseft. Ook overbelasting en oververmoeidheid kunnen een rol spelen. Het lichaam gaat stresshormonen aanmaken, zoals adrenaline. Het is dan alsof het lichaam zich voorbereidt op een inspanning. Je gaat vanzelf sneller ademhalen en je hart gaat sneller kloppen. Je zit bijvoorbeeld in een stoel, maar ademt alsof je aan het hardlopen bent.

Wat zijn de verschijnselen van hyperventilatie?

Bij hyperventilatie kun je last krijgen van:

  • benauwdheid en duizeligheid
  • pijn op de borst en hartkloppingen
  • tintelingen en droge mond
  • hoofdpijn en misselijkheid

Wat kan een oefentherapeut voor je betekenen?

Een oefentherapeut zal samen met jou de oorzaak van de hyperventilatie proberen te achterhalen. Wij maken je bewust van de relatie tussen de fysieke klachten en de mentale en emotionele factoren. Met adem- en ontspanningsoefeningen krijg je weer grip op je ademhaling, waarmee je een nieuwe aanval voorkomt.

Hilversum

Gezondheidscentrum Casa Cura
Neuweg 27
1211 LV
035 642 43 88
info@mpraktijk.nl

Muiden

Burg. de Raadtsingel 15A
1398 BE
0294 418 322
info@mpraktijk.nl

Weesp

Gezondheidscentrum Weesp
C.J. van Houtenlaan 1E
1381 CN
0294 418 322
info@mpraktijk.nl