De effecten van stress op het lichaam
We hebben allemaal wel eens het opgejaagde gevoel van stress ervaren. Met een beetje stress is niets mis, het kan je motiveren om te zorgen dat je de dingen doet die gedaan moeten worden. Langdurige stress heeft echter een zeer negatief effect op je gezondheid. Wanneer je teveel stress ervaart, maak je teveel van het stresshormoon cortisol aan. Je lichaam moet hard werken om dit af te breken. Langdurige stress kan zorgen voor allerlei lichamelijke klachten. Hoofdpijn, depressie, vermoeidheid en hart- en vaatziekten kunnen bijvoorbeeld allemaal het gevolg zijn van langdurige stress. Het is dus heel belangrijk om de hoeveelheid stress zoveel mogelijk te beperken door actief ontspanningsmomenten in te plannen.
Wat is ontspannen?
Het verschilt per persoon hoe men het liefst en het best ontspant. Een avondje op de bank voor de televisie of met een goed boek kan voor de één heel ontspannend zijn, terwijl de ander liever naar buiten gaat voor een frisse wandeling. Belangrijk is dat je het gevoel van ontspannen zijn ervaart. Als je ontspannen bent dan heb je een rustige ademhaling, een rustige hartslag en een rustige geest. Je bent niet bezig met morgen, maar leeft in het moment. Dit geeft een fijn gevoel en draagt bij aan je gezondheid.
Meer ontspannen in vijf stappen
In het moderne leven worden we constant geprikkeld en geacht “aan” te staan. Hoe zorg je ervoor dat je, ook met een druk leven, genoeg ontspant? Hier vijf makkelijke tips die je meteen kunt toepassen:
- Let eens op je ademhaling. Is deze gejaagd? Oppervlakkig? Ben je zo gespannen bezig dat je je adem ongemerkt inhoudt? Probeer deze dan rustiger te krijgen. Adem een keer diep in door je neus, houd je adem drie tellen in en blaas rustig door de mond uit. Herhaal dit tien keer of een minuut lang. Je ademhaling heeft ontzettend veel invloed op je lichaam en door deze te kalmeren, ontspan je. Ideaal tijdens spannende momenten, maar dit kun je bijvoorbeeld ook doen voor het slapen gaan.
- Over slaap gesproken: probeer er voor te zorgen dat je écht genoeg slaap krijgt. Je lichaam en geest hebben immers ook hersteltijd nodig. Dit is essentieel voor een gezonde leefstijl.
- Vind een activiteit waarbij je even “uit uw hoofd” bent. Denk bijvoorbeeld aan sporten of een leuke hobby. Alles is goed, zolang je maar geen tijd hebt om tegelijkertijd met mentale boodschappenlijstjes bezig te zijn. Maak hier ook écht tijd voor vrij in je agenda.
- Een hele makkelijke tip: kijk eens op je smartphone welke alerts je kunt uitzetten. Is het echt nodig dat je een piepje hoort wanneer iemand een berichtje bij je achterlaat op facebook of wanneer iemand een foto leuk vindt op instagram? Of die Whatsapp-groep, met tien of twintig berichten per dag? Eigenlijk niet. Ongemerkt zijn dit allemaal prikkels waar je zonder kunt.
- Ploft je ‘s avonds na een lange werkdag het liefst neer op de bank? Kies er eens voor om een avondwandeling te maken. Je zult zien dat je niet alleen met nieuwe energie terugkomt, maar ook helemaal ontspannen bent. Probeer je wandeling zo te plannen dat je onderweg wat natuur tegenkomt. De natuur (een park, een bos, de zee) heeft een positief effect op je brein en zorgt voor ontspanning.
De rol van een leefstijlcoach
Wil je meer ontspannen en gezond leven en kun je daar wel wat hulp bij gebruiken? Maak dan eens een afspraak voor een consult met de leefstijlcoach van M PRAKTIJK. Tijdens dit consult bespreken we hoe wij je kunnen begeleiden naar een gezonde leefstijl. De mate waarin je ontspant speelt hierin, naast alle andere factoren, een belangrijke rol. Samen kijken we of je genoeg ontspant en hoe u meer ontspanning aan uw leven zou kunnen toevoegen.
Interesse?
Herken jij jezelf in bovenstaand verhaal en heb je interesse in leefstijlcoaching? Neem dan contact met ons op voor een oriënterend gesprek.